Snart förändras TV och bredband

Den 30:e januari går vi över till Bahnhof som enda bredbandsleverantör. Det innebär att en uppkoppling på 1000/1000 MBit framöver kommer att ingå i avgiften och att den höjs med 186 kr/mån. Detta innebär också förändringar för TV. Samtliga individuella avtal upphör att fungera.

Byte av utrustning

Varje lägenhet måste utrustas med en ny mediakonverter som kopplas in istället för den gamla Inteno-boxen som sitter i hallen. Den kommer föreningen att dela ut inom kort. Eventuella digitalboxar från Canal Digital (numera Bredbandsbolaget) är en del av nuvarande gruppavtal och kommer också att sluta fungera. 

Spara bägge tills vi vet vad Open Universe/Bredbandsbolaget vill göra med dem.

TV

Nu går det att teckna traditionell tablå-TV via Sappa. Sappa har många olika kanalpaket från olika leverantörer. Se till att avtalet startar den 30:e januari. Varje hushåll väljer själv att teckna TV-abonnemang och står för hela kostnaden. Föreningen kommer inte längre att tillhandahålla några TV-kanaler via gruppavtal. 

För att kunna använda TV via Sappa behöver man köpa Bahnhofs tjänstefördelare (som även agerar router och accesspunkt) som innehåller det TV-uttag som krävs. Mer information i välkomstbrevet nedan. Det krävs en IPTV-box per TV och vill man ha flera kan man skaffa en vanlig nätverksswitch som ger fler uttag.

Ett modernt sätt att se på TV är också via streaming och s.k. Play-kanaler. Dessa fungerar oberoende av internetleverantör och är ett alltmer populärt alternativ till tablå-TV, speciellt ihop med en mediaspelare som kopplas till TV:n. Några exempel på oberoende tjänster är TV4 Play, SVT Play, dplay, Viafree, Viaplay, Netflix, YouTube, CuriosityStream, YLE Arenan och HBO Nordic.

Driftstörningar

Vi förväntar oss inte några längre störningar under bytet, men ber er ha överseende med att det kan förekomma, då utrustning i både lägenheter och källarcentral ska bytas. 

Vad ni behöver göra

  1. Säg upp era TV- och bredbandsavtal om ni inte redan gjort det. Ni ska inte teckna något nytt avtal för bredband.
  2. Köp en router eller en switch för att kunna använda flera uttag i lägenheten:
    1. Beställ Bahnhofs tjänstefördelare. Denna router krävs för att kunna använda TV genom Sappa. Avtal för TV tecknas individuellt om man så önskar. Den har också en inbyggd switch som gör att flera man kan ansluta flera av lägenhetens uttag (dock bara anslutning för en digitalbox; går att dela upp med en switch).
    2. Skaffa en annan router eller koppla in befintlig. Detta är nödvändigt för att kunna ansluta flera uttag i lägenheten, eftersom den nya mediakonvertern bara har en enda port.
  3. Koppla in ny mediakonverter (delas ut av styrelsen inom kort) i patchskåpet i hallen. Spara den gamla tillsvidare. Detta kan göras på den lediga fiberanslutningen bredvid den befintliga (varje lägenhet har två stycken) för att undvika avbrott i Internet-anslutningen medan bytet sker. 

Välkomstbrev

Lite information från Bahnhof.