Förtydligande angående varför olja trädäcken

Styrelsen har fått frågor på varför vi valt att olja trädäcken.

I bopärmen står det att man ej rekommenderar att man behandlar med olja då risken för mögeletablering är stor.

Anledningen är INTE att det ska mögeletableras utan förlänga livslängd och skydda trädäcken som är hårt utsatta för väder, vind och slitage. 

Trädäcken har aldrig blivit behandlade, på sina ställen har det varit kraftigt angripet av grönt. Det går bort med rengöring av såpa men får förhoppningsvis bättre skydd med olja. Det blir en mörkare kontrast efter behandling med olja, men om allt behandlas blir det likvärdigt. 

 Vi har köpt in: Träolja av högsta kvalitet (Beckers)

Träoljan är avsedd för årlig behandling av allt slags obehandlat, tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä utomhus såsom trätrall, altaner och trädgårdsmöbler. 
Elit träolja är glansfri och ger god inträngning i träunderlaget och ger träet ett fräscht utseende som framhäver träets egen färg. Det bildas ingen lackfilm på träytan, som annars kan gråna och flaga av. Motverkar uttorkning och sprickbildning samt gör ytan vattenavvisande och lätt att underhålla.

Avslutningsvis det som står i byggpärmen är en rekommendation. Men det är inget som säger att något är rätt eller fel. Syftet är att förlänga livslängd och skydda.

Hälsningar

Styrelsen