Avgiftshöjning

Nu är budgetarbetet för kommande räkenskapsår klart och det är ett år som kommer att präglas av höjda kostnader inom många områden. Styrelsen har därför beslutat att höja avgiften med 12% fr.o.m. 1 oktober 2023.

Den främsta anledningen är att ett av våra lån på 9,3 miljoner löper ut den 25 september 2023. Idag har det en ränta på 1,50%, men vi räknar med att gå över 4%. Den totala räntekostnaden för föreningen beräknas öka med 170% under kommande året.

Utöver räntekostnaderna är det framförallt de taxebundna kostnaderna som ökar kraftigt, såsom el, fjärrvärme, vatten och sophantering. Vi har även budgeterat för fastighetsförbättringar enligt underhållsplanen där både värmesystemet behöver ses över och trädetaljer målas och eventuellt bytas ut.

Elpriset är så klart svårbedömt. Vi har i budgeten räknat med en kall vinter men beroende på vädret kan göra att utfallet blir bättre än budgeterat.

Avgiftshöjningen kommer inte att täcka kostnaderna för allt vi har budgeterat, utan vi kommer att behöva använda den buffert som vi sparat ihop under flera år. Den finns till för just sådana här tillfällen. Ytterligare avgiftsjusteringar inom en snar framtid är dock tyvärr inte uteslutet. 

Avslutningsvis är vår uppfattning att föreningens ekonomiska situation är relativt god och att vi har alla möjligheter att klara de svåra tiderna bättre än många andra föreningar, framförallt för att vi är mindre belånade. Vi behöver gemensamt tänka på att vårda och förvalta våra hus väl, och undvika onödiga kostnader, små som stora.