Trivsel

Gäller alla som bor eller vistas inom föreningens område.

Visa hänsyn mot dina grannar vad gäller hög musik och annat störande, det ska råda dämpad volym mellan 22:00 och 07:00. Renoveringsarbeten och liknande bör förläggas mellan 09:00 – 19:00.

Obligatoriska gemensamma städdagar sker två gånger per år för att hålla våra två hus och trädgård i fortsatt fint skick. 


Skyltbyte & porttelefon

För att få namnet vid tavlan i porten och brevlådan ändrat måste du göra en anmälan för byte av lägenhetsinnehavare. Detta gäller också om namnen måste ändras av andra skäl, t.ex. giftemål. 

Namn vid egna dörren ansvarar varje medlem

Behöver du byta telefonnummer i porttelefonen ska du också kontakta ADB.

Anmäl byte.


Nycklar

På grund av säkerhetsregler så kan man inte kopiera våra nycklar hos valfri låssmed. Vänd er till Great Security Bromma för hantering av nycklar. Styrelsen måste då godkänna kopiering, vilket vi kan göra via mail.

Kontakta Great Security angående nycklar


Ekonomisk förvaltning

Alla medlemmar i föreningen har tillgång till SBCs portal SBC Hemma där det går att se relevant information om ens lägenhet och innehav, hämta avgiftsavier samt annan information om ens deltagande i bostadsrättsföreningen Snickarboa.

Vanliga ärenden


Gemensamma utrymmen

Rökning är inte tillåtet på svalgångarna och gemensamma ytor inomhus.

Cyklar och barnvagnar

Föreningen har ett cykelrum med tvåvåningsställ samt två barnvagnsförråd som får användas av alla medlemmar. Cykelrum och cykelställ är till för cyklar i bruk. En cykel per person får förvaras på dessa platser. 

Cyklar som visar uppenbara tecken på att de inte används måste förvaras på annan plats, exempelvis i hushållets förråd.

Innergård

Det finns fyra stora bord på innergården, samt en murgrill. Grillgaller och grillborste finns att hämta i de gemensamma skåpen i källaren på gårdshuset. Tändvätska får under inga omständigheter förvaras i några gemensamma utrymmen.  Eftersom många barn vistas på gården ska inte hunder rastas och fimpar slängs där.

Bilkörning på gården skadar markbeläggningen och är inte tillåtet.

Trädgård

På gräsmattan finns åtta Ginnalalönnar (Acer Ginnala). Dessa träd är förvisso otåliga, men är inte till för att klättar i. Häcken mot Å-huset är Dvärgrödvide (Salix purpurea 'Nana'). I de stora rostfärgade kärlen står det ett antal Bergskörsbär (Prunus Sargentii).

Förvaring

Endast lägenheten och tilldelat förråd får användas till förvaring och uppställning. Vänligen håll gemensamma ytor tomma. Trapphus och svalgångar är utrymningsvägar och det är därför inte tillåtet att förvara soppåsar, cyklar, barnvagnar eller andra ägodelar där.


Parkeringsgarage

Föreningen har ett varmgarage med 32 parkeringsplatser för bil, samt fyra MC-platser. En garageplats (eller köplats till en) kräver ett godkänt medlemskap i föreningen. Garageporten öppnas med samma bricka och kod som övriga dörrar.

Garaget ska endast innehålla bilar, mopeder och motorcyklar.

Laddning

Garaget har 15 parkeringsplatser med uttag för elbil. Avgiften inkluderar för närvarande elförbrukning. Hyresgästen skaffar själv den kabel som behövs mellan laddbox (typ 2-kontakt) och fordon. Laddning i vanligt eluttag är inte tillåtet.

Priser

  1. Bilplats: 1100 kr/mån

  2. Bilplats med laddbox: 1500 kr/mån

  3. MC-plats: 400 kr/mån

Ansökan

Det är separata köer för de olika platstyperna och ansökan sker genom SBC Hemma. Se till att registrera din e-postadress så att du får notis om när du tilldelats en plats. Du kan tacka nej till en plats tre gånger innan du förlorar din köplats. Du kan först ställa dig i kön när du tillträtt lägenheten.

Logga in på SBC Hemma för att ställa dig i kön.


Avfall

Återvinning

Källsortering är ett krav. Källsortering sker i ett rum som nås från garaget intill garageporten, med undantag för matavfall, tidningar och restavfall som nås från utsidan till vänster om garageporten. Påsar för matavfall tillhandahålls av föreningen och finns att hämta i skåpen i källaren på gårdshuset. De går även att hämta på Bromma återvinningscentral.

Återvinningsrummet är enbart avsett för källsortering enligt anvisning på respektive kärl. Ett återvinningskärl är fullt när det är fullt, och överfulla kärl töms inte vid ordinarie hämtning. Ett återvinningsrum är inget föreningen måste tillhandahålla och kan bara finnas om det sköts.

Det är inte tillåtet att slänga matavfall, förpackningar eller annat som ska källsorteras i nedkastet för restavfall. Förutom miljöpåverkan så är risken att orsaka stopp i sopsugen stor.

Läs hur Envac-systemet fungerar och ta del av information från samfällighetsföreningen för sopsugen.

Grovsopor

Inga grovsopor får lämnas i återvinningsrummet eller på annan plats i fastigheten. Den boende ansvarar för att själv forsla dessa till närmaste återvinningscentral. På städdagarna som hålls två gånger per år brukar föreningen ta in en container där grovsopor kan kastas.


TV & bredband

Föreningen är ansluten till Bahnhofs fibernät och bredband med en hastighet på 1000/1000 Mbit som ingår i avgiften (124 kr per månad och hushåll). En IP-adress ingår, så en router behövs för att kunna ansluta flera enheter till Internet samtidigt. Samtliga lägenheter har Ethernet-uttag i varje rum. Nya medlemmar registrerar sig själva i portalen, eller loggar in med befintliga kunduppgifter för att aktivera anslutningen.

IP-TV finns som tillval och tecknas av medlemmar själva genom Bahnhof. För detta behövs även Bahnhofs tjänstefördelare/router. För kanalutbud och beställning av TV, se deras webbsida. Någon traditionell TV-lösning med antennuttag och fria kanaler finns inte.

VPN och andra tillval går att teckna genom Bahnhof. För beställning av router och extratjänster, se Bahnhofs webbsida.


Värme

Samtliga lägenheter har vattenburen golvvärme i alla rum utom badrummen som har elektrisk golvvärme. Några traditionella värmeelement finns inte. Termostaterna för den vattenburna golvvärmen är främst till för att sänka värmen i enstaka rum, snarare än att reglera värmen i lägenheterna som istället regleras centralt i husen. De bör således alltid stå på maxvärme (vredet åt höger) för att bibehålla en normal innetemperatur om inte en svalare önskas. Den elektriska golvvärmen i badrummen regleras efter tycke med termostaten på väggen. 

Byt batterier i termostaterna varje år.

Ovanför fönstren finns ventiler som kan öppnas och slutas. Den största orsaken till låg inomhustemperatur är att spjällen på dessa lämnas öppna under vintertid. Normal innetemperatur anses vara 20-22 °C. 

Fastigheten värmesystem består av en värmepump kombinerat med fjärrvärme.

Informationsblad om värme. 


Odlingslott

Föreningen har 12 odlingslotter i pallkragar som kan brukas av medlemmar. Turordning gäller. Vattenslang och trädgårdsredskap finns i gårdshusets källare.


Balkonger

  • Balkongen bör inte användas till permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.

  • Av säkerhetsskäl får inte blomlådor placeras utanför balkongräcket.

  • Parabolantenn är inte tillåtet.

  • Grillning på balkonger och uteplatser är tillåtet med undantag för kolgrill.

  • Ansvar för underhåll av ytskikten faller på den enskilde medlemmen. Balkongen skall ha trall av valfri sort.

Markiser och balkongskydd

Markiser får endast monteras ovanför balkonger. Markiser, insynsskydd och dylikt får inte avvika från husets färgskala. Föreningen har tillsammans med fastighetens arkitekt tagit fram följande instruktion. För balkongskydd gäller mattsvart väv, typ Sandatex 407/324, RAL 7021 eller liknande. Balkongskydd är inte tillåtet att sätta på svalgångarna, utan endast på privata balkonger. För markiser gäller modellen Nordic Light, FA 42 utan kappa, med svart pulverlackerad kassett som i infällt läge är helt döljer markisen. Väv ska vara ljusbeige, typ Sandatex 15/1 RAL1013 eller liknande. Markisen får inte vara bredare än balkongen. Annan modell av markis kräver styrelsens medgivande.

Tänk på att fasta installationer som innebär åverkan på fasad måste återställas vid flytt och att enskild bostadsrättsinnehavare är skyldig att se till att eventuellt montage inte skadar fastighetens fasad.


Skadedjur

Föreningen har en fastighetsförsäkring som täcker sanering av bostadsohyra hos vårt försäkringsbolag Brandkontoret. Det ät ett samarbete med Anticimex och det är en försäkring utan självrisk.

Om ni upptäcker skadedjur så kontaktar ni Anitcimex på 075-245 10 00, anger vårt försäkringsställe Mattisborgen 2 och försäkringsnummer 110212*2. Anticimex kommer ge råd om hur ni går tillväga för att få bor skadedjuren, och beslutar om sanering krävs.

Det skadedjur som främst dykt upp i fastigheten är silverfiskar, och för dessa har vi fällor i det svarta skåpet i källaren på gårdshuset. Enstaka silverfiskar i kök och badrum får man acceptera, de är helt ofarliga.

Om ni däremot upptäcker flera större silverfiskar (långsprötad) i typ sovrum och garderober bör ni reagera och kontakta Anticimex. Dessa kan vara tecken på andra fel i fastigheten.

Identifiera skadedjur


Saknar du någon information? Kontakta oss så förklarar vi.