Översyn av termostater och ventiler

Termostater

Nu när det börjar bli kallare ute och golvvärmen kommer igång, så är det viktigt att vi ser över våra termostater i varje lägenhet och rum.

Termostaten går på batteri och om de inte byts ut så förlorar termostaten sin koppling till golvvärmen. Värmen går då upp på max, oavsett vredets position och det går inte att reglera temperaturen i lägenheten.

Frånluften i fastigheterna till ventilationsanläggningen är idag på över 24ºC, vilket är högt, dyrt och tyder på att det är varmt i många lägenheter. Rekommenderad temperatur ligger på omkring 21ºC.

Ventilation

En annan viktig del i värmesystemet och ventilationen är tilluftsventiler ovanför fönster där luften utifrån flödar in i lägenheterna. För att systemet ska fungera är det viktigt att dessa är öppna och att filter är rena. Om inte blir luften sämre samtidigt som värmen ökar i lägenheten.

Vad behöver jag göra?

  1. Byta batteri i alla Uponor-termostater (dvs ej i badrummen). Det görs enkelt genom att dra loss ratten och öppna upp höljet med ett mynt eller en skruvmejsel på undersidan av termostaten.

  2. Byta eller rengöra filter i alla tilluftsdon ovanför fönster och dörrar. För enkelhets skull kommer föreningen att tillhandahålla nya filter inom kort.


Syftet

Vi kommer att se över värmeförbrukningen och syftet är att få ner driftkostnaden för driften och få ut en jämnare temperatur. Det är inte en helt enkel uppgift och första steget är att se till så att termostater och ventilationen används på rätt sätt och fungerar. Vi ber därför samtliga medlemmar att se öven sina termostater och ventiler.

Om ni har frågor kring detta är ni välkomna att kontakta styrelsen.